Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Polska Rzeczpospolita grzybowa. Sznury grzybów w koszykach i na... Rynku Głównym w Krakowie, zobacz

Agnieszka Aulich
Agnieszka Aulich
Handlowano grzybami także na Rynku Głównym w Krakowie
Handlowano grzybami także na Rynku Głównym w Krakowie NAC
Czasy się zmieniają, ale amatorów zbierania grzybów nie brakuje. Tak teraz, jak i kiedyś, jedni zbierają dla siebie i dla przyjemności, inni - na sprzedaż, by podratować rodzinny budżet. Jak kiedyś wyglądała sprzedaż grzybów, możecie się przekonać, przeglądając zdjęcia z archiwum. Nierzadkim widokiem są przydrożne stoiska na wsiach, ale tu możecie zobaczyć sznury grzybów na Rynku Głównym w Krakowie!

Spis treści

Grzyby - ważny składnik diety

Grzyby rosną praktycznie wszędzie i przez większość roku. Grzyby od zawsze były ważnym składnikiem diety, zwłaszcza mieszkańców wsi.

Dlaczego warto jeść grzyby?

Grzyby zawierają sporo białka, nawet do 4 proc. błonnika, ale również witamin z B1, B2, C i E. Dostarczają także rzadko niespotykanej w pokarmach roślinnych witaminy D. Są źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, miedzi oraz żelaza, selenu i cynku.

Sprzedawane w mieście (jak na zdjęciach z Krakowa), na targach bądź przy drogach grzyby stanowiły w sezonie ważne źródło dochodów.

Grzyby sprzedawano przede wszystkim świeże, ale także, zwłaszcza zimą suszone, kiszone, a w w późniejszych latach także marynowane.

W czasach PRL powodzeniem cieszyły się wyjazdy do lasu na zbiorowe grzybobrania, organizowane przez zakłady pracy dla swoich pracowników.

Ile jest gatunków grzybów w Polsce?

Czy wiecie, że w Polsce jest kilka tysięcy gatunków grzybów, w tym ok. 200 gatunków trujących i ok. 1300 gatunków jadalnych, ale tylko 44 gatunki są dopuszczone jest do spożycia?

Nic więc dziwnego, że z grzybami związanych jest wiele mitów. Przykładem fałszywej informacji jest przekonanie, że grzyby nadgryzione przez zwierzęta muszą być OK. Tymczasem zwierzęta mają enzymy trawienne, pozwalające im zjadać rośliny trujące dla człowieka.

Tak samo błędem jest mniemanie, ze skoro pewien gatunek zbierał i jadł dziadek, to i nam nie zaszkodzi. Organizmy żywe ulegają przez lata zmianom, i to, co nie zaszkodziło 50 lat temu, może teraz okazać się zgubne.

Zachowajmy więc ostrożność: lepiej nie jeść żadnego grzyba, nic zjeść cokolwiek, co budzi nasze wątpliwości.

Grzyby i magia

Kiedyś świat grzybów łączono z magicznymi obrzędami. Wierzono, że rosną nocą, a więc mają związek z magią i zaświatami. Stąd, przykładowo, spożywanie grzybów podczas Wigilii miało na celu sprowadzenie duchów zmarłych przodków do domu.

Kiedyś przyrządzano zabójcze mikstury z muchomora i spirytusu, aby pozbyć się insektów z domu, a czasem i niekochanego współmałżonka. Dziś wiemy, że grzyby, np. borowiki są cennym źródłem selenu, który broni nas przed nowotworami.

Jednak grzyby jemy przede wszystkim dla ich wyjątkowego smaku i zapachu.

Grzyby - sprawdź nasze przepisy:

Młodzież uzależniona od smartfona - szokujący raport! o nastolatkach

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Polska Rzeczpospolita grzybowa. Sznury grzybów w koszykach i na... Rynku Głównym w Krakowie, zobacz - Dziennik Polski

Wróć na stalowawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto