Na stronie internetowej Lasowiackiego Browaru czytamy: „Na początku 2017 roku spełniło się nasze marzenie i skończyliśmy prace nad uruchomieniem stacjonarnego browaru w miejscowości Jata w gminie Jeżowe. W chwili obecnej posiadamy warzelnię o wybiciu 10 hektolitrów, 6 zbiorników (20 hektolitrów), a nasza wydajność to około 1000 hektolitrów piwa rocznie”.
„Stalowiak” to piwo jasne pełne, ekstrakt: 12,5ş Plato, alkohol 5 procent objętości. Goryczka: Szyszka chmielu pełna do skali goryczki piwa. Słody: pilzneński, wiedeński, monachijski, karmelowy jasny. Chmiele: marynka, hallertau, crystal. Drożdże: dolnej fermentacji.
Nowa linia piw „Stalowiak” dedykowana jest specjalnie na rynek stalowowolski. Występuje z czterema różnymi etykietami przedstawiającymi charakterystyczne lokalizacje hutniczego grodu.
Piwa z „Lasowiaka” mają ciekawe nazwy: Dolarnik, Krawaciarz, Miglanc, Budownik, Kosiarz, Ancymon, Pan Rabarbar, Cholernik, Obibok, Boski Drań. Autorka nalepek wykonywanych metodą linorytu jest Sylwia Zawiślak - młoda i niezwykle zdolna artystka związana z folklorem.
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?