MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Alkohol wspaniale pasuje do dań z grilla – chodzi jednak o...
fot. kaarsten/123RF

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Podlewaj jedzenie alkoholem

Alkohol wspaniale pasuje do dań z grilla – chodzi jednak o użycie go w charakterze przyprawy! Według badań portugalskiego Uniwersytetu Porto dodatek do marynaty piwa lub wina ogranicza powstawanie w jedzeniu szkodliwych substancji nawet o 90%.

Najlepiej działa piwo, zwłaszcza bardzo ciemne, a w następnej kolejności bezalkoholowy pilzner oraz ten klasyczny. Alkohol można też dodawać podczas pieczenia, ale zamiast skrapiać nim kawałki, co grozi nawet pożarem, należy nakładać go lub zawierającą go marynatę za pomocą pędzla na upieczoną już stronę po przekręceniu kawałka.

Zobacz również

Laluna z "Królowych Życia" już żałuje, że dała się pokroić. "Największy błąd w życiu"

GORĄCY TEMAT
Laluna z "Królowych Życia" już żałuje, że dała się pokroić. "Największy błąd w życiu"

Kaloryfery w Krakowie przestaną grzać

Kaloryfery w Krakowie przestaną grzać

Polecamy

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik

TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik