Miejski Dom Kultury zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich oraz przedsiębiorców z naszego regionu do zgłaszania udziału w kiermaszu pierogów. Emocji dostarczy również konkurs na najsmaczniejsze pierogi, w którym to na zwycięzców czekają trofea w postaci „Złotych Mis”.
W tym roku uczestników konkursu proszeni są o pierogi, których głównym składnikiem będzie kapusta. Tak jasno określony temat wyzwoli kreatywność w przygotowaniu pierogów, a równocześnie sprecyzuje kryteria oceny dokonywanej przez jury. Dla zwycięzców czekają nagrody finansowe: 3 000 złotych to pula do podziału dla kategorii Koło Gospodyń Wiejskich a dla przedsiębiorców I miejsce – 2000 złotych, II miejsce – 1500 złotych, III miejsce – 500 złotych.
Po konkursowym festiwalu, podczas kiermaszu, którego dobrodziejstw kulinarnych zasmakuje festiwalowa publiczność, nie obowiązuje już wymóg zastosowania kapusty. Można również proponować wszelkie inne charakterystyczne lasowiackie przysmaki.
W tym roku Miejski Dom Kultury po raz pierwszy zorganizuje także Lasowiacki Festiwal Rzemiosła. Nowa inicjatywa towarzyszyć będzie III Lasowiackiemu Festiwalowi Pierogów. Obydwa wydarzenia zaplanowano na 17 lipca.
W Lasowiackim Festiwalu Rzemiosła wezmą udział przedstawiciele różnych zawodów: tych, które już odeszły lub właśnie odchodzą w niepamięć, jak kowalstwo, garncarstwo, plecionkarstwo, bibułkarstwo czy hafciarstwo, ale też i tych, zwłaszcza z branży spożywczej, które prężnie rozwijają się wykorzystując ogromne zainteresowanie produktami naturalnymi, wytwarzanymi metodami tradycyjnymi.
Lasowiacy to lud bardzo praktyczny i kreatywny. Wytwarzali drobne narzędzia, naprawiali te zakupione na jarmarkach. W kwestii produkcji żywności byli właściwie samowystarczalni. Będzie się można o tym przekonać właśnie podczas Lasowiackiego Festiwalu Rzemiosła przygotowywanego przez stalowowolski MDK we współpracy z Klastrem Lasowiackim.
Do udziału w wydarzeniu organizatorzy zapraszają podmioty zajmujące się tradycyjnym rzemiosłem. Termin zgłaszania się upływa 11 lipca. Regulamin oraz karta zgłoszeniowa do pobrania na stronie Organizatora.
Festiwal realizowany jest w ramach projektu „Przebudowa i wykonanie prac konserwatorskich w Miejskim Domu Kultury w Stalowej Woli celem efektywnego wykorzystania dziedzictwa kulturowego” dofinansowanego ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
W 2019 roku na Festiwalu Pierogów mieszkańcy Stalowej Woli i okolicznych miejscowości oblegali stragany, od których odchodzili z talerzykami pełnymi pierogów. Kulinaria przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z okolicznych miejscowości gwarantowały wszelkie tradycyjne smaki, choć smakoszy zaskoczyły też nowymi propozycjami. Były pierogi gotowane z dziesiątkami farszów - kaszy, ryżu, kaszanki, mięsa, jagód, szpinaku, kapusty, grzybów, ruskich . Były także pierogi pieczone z rozmaitym farszem. Na stoisku „Chińskie pierożki Liugong Li” gościem specjalnym Festiwalu była ekipa firmy Liugong.
Zobacz relację z festiwalu z 2019 roku
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?