MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te konserwanty używane są głównie do marynowania i...
fot. thitarees/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 252) i azotyn potasu (E 249)

Te konserwanty używane są głównie do marynowania i utrwalania serów żółtych, konserw rybnych, wędlin oraz produktów wędzonych. Znaleźć je można również w mrożonych produktach, a szczególnie w zapiekankach i pizzy. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 3,7 mg/kg masy ciała. Zbyt długie przechowywanie produktów z dodatkiem azotanów i azotyn potasu zwiększa ryzyko przekształcenia ich w bardzo szkodliwą postać nitrozoamin, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze. Wykazano, że nadmierne spożywanie azotynu potasu może zaburzać transport tlenu we krwi, co będzie skutkowało pojawieniem się zawrotów głowy. Dodatkowo może wywoływać silny ból brzucha i reakcję alergiczną.

Zobacz również

Strefa kibica w Szczecinku kończy działalność. Ostatni mecz oglądały setki osób

Strefa kibica w Szczecinku kończy działalność. Ostatni mecz oglądały setki osób

Jest nowy zawodnik w piłkarskiej drużynie ŁKS. To pomocnik

Jest nowy zawodnik w piłkarskiej drużynie ŁKS. To pomocnik

Polecamy

Najprostszy sos malinowy. Wystarczą 4 składniki, a smakuje obłędnie

HIT DNIA
Najprostszy sos malinowy. Wystarczą 4 składniki, a smakuje obłędnie

Te znaki zodiaku zostają najczęściej rozwodnikami. Unikaj ich, jak ognia!

Te znaki zodiaku zostają najczęściej rozwodnikami. Unikaj ich, jak ognia!

Herbata parzona… na słońcu? Czy sun tea jest bezpieczna dla zdrowia?

Herbata parzona… na słońcu? Czy sun tea jest bezpieczna dla zdrowia?