Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na sernik z ziemniakami z Rożniatowa...
fot. trzecitalerz.blogspot.com

Popularne na Podkarpaciu potrawy wielkanocne. Pomysły na świąteczne śniadanie i ciasta

Sernik z ziemniakami z Rożniatowa

Przepis na sernik z ziemniakami z Rożniatowa

Ziemniaki w serniku to intrygujący dodatek, choć w naszym regionie nie spotyka się wiele tego rodzaju przepisów. Ugotowane, zmielone ziemniaki dodane do masy serowej zastępują mąkę i sprawiają, że ciasto po upieczeniu ma kremową wilgotną konsystencję. Jednak moim zdaniem sernik z Rożniatowa wyróżniają nie tylko ziemniaki. Tradycyjnie serniki pieczone są na cieście kruchym lub bez żadnego spodu. W serniku z Rożniatowa na spodzie jest kakaowe ciasto ucierane, a na wierzchu lekkie ciasto z białek i orzechów. Oba te ciasta wzbogacają i urozmaicają smak tradycyjnego sernika.

Przepis Zespołu z Rożniatowa można znaleźć w publikacji „Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego”.

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto ciemne:
150 g mąki pszennej
150 g cukru
4 jajka
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżka roztopionego masła lub oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik:
1,2 kg białego sera (twarogu)
400 cukru
8 żółtek
8 białek
250 g roztopionego masła
2 cukry waniliowe
2 budynie śmietankowe
2 duże ziemniaki

Ciasto orzechowe:
150 g mielonych orzechów włoskich
4 białka (żółtka można nadprogramowo dodać do sernika lub wykorzystać do innych celów)
5 łyżek cukru

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
Ser i ziemniaki mielimy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowujemy ciemne ciasto na spód. Wszystkie składniki ucieramy w misce drewnianą łyżką i przekładamy na dno blaszki.
Ser i ziemniaki ucieramy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, roztopionym masłem i budyniem w proszku. Osobno ubijamy białka, dodajemy je do sernika i delikatnie mieszamy. Sernik wykładamy na ciemne ciasto.

Na koniec przygotowujemy ciasto orzechowe. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Kiedy piana jest sztywna, dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na sernik.

Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 50-60 minut (oryginalna temperatura pieczenia to 200 stopni C, ale u mnie 180 jest wystarczające).

Zobacz również

Armia Izraela rozpoczęła operację wojskową w mieście Rafah

Armia Izraela rozpoczęła operację wojskową w mieście Rafah

Jacek Zieliński nie żyje. Współtwórca zespołu Skaldowie miał 77 lat

Jacek Zieliński nie żyje. Współtwórca zespołu Skaldowie miał 77 lat

Polecamy

Robert Biedroń rozczarowany wynikiem Lewicy. Nie ukrywa, że ma żal do Donalda Tuska

Robert Biedroń rozczarowany wynikiem Lewicy. Nie ukrywa, że ma żal do Donalda Tuska

Wybory na Podkarpaciu. Informacje, relacje z lokali wyborczych

NA ŻYWO
Wybory na Podkarpaciu. Informacje, relacje z lokali wyborczych

Wyniki wyborów samorządowych 2024 do Rady Powiatu Stalowowolskiego

Wyniki wyborów samorządowych 2024 do Rady Powiatu Stalowowolskiego