Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Turystyki w Muzeum Bojków Myczkowie. Można było zjeść smacznego proziaka i ubić masło z domowej śmietany [ZDJĘCIA, W

Dorota Mękarska
Dorota Mękarska
Wideo
od 16 lat
W Muzeum Kultury Materialnej i Duchowej Bojków w Myczkowie obchodzono Światowy Dzień Turystyki. Z tej okazji turyści mogli zobaczyć jak piecze się proziaki, ubija masło, spróbować swoich sił w kowalstwie i wziąć udział w warsztatach z pszczelarstwa i garncarstwa.

– Celem Światowego Dnia Turystyki jest podniesienie świadomości na temat roli turystyki w ramach społeczności międzynarodowej oraz lokalnej oraz pokazanie, jaki wpływ ma turystyka na wartości społeczne, ekonomiczne i kulturowe – mówi Krzysztof Pecka, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Turystyki w gminie Solina.

Proziaki piekła Maria Pasławska, gospodyni z Bukowca. Do prozików podawane było masło z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, dżem truskawkowy i mleko, prosto od krowy. Natomiast pokaz kowalstwa zaprezentował Stanisław Pasławski z Bukowca, który podtrzymuje tradycje kowalskie w muzeum Bojków w Myczkowie. Warsztaty pszczelarskie i garncarskie poprowadził Marcin Fornal.

Oczywiście gwoździem programu podczas Światowego Dnia Turystyki była możliwość zwiedzenia muzeum Bojków w Myczkowie, z czego mieli okazję skorzystać turyści wypoczywający obecnie w Bieszczadach.

Wśród turystów byli ludzie z całej Polski, nie zabrakło też przybyszów, którzy odbywali sentymentalną podróż, szukając na dawnej Bojkowszczyźnie swoich korzeni.

Bojkowie byli największą grupą etniczną górali ruskich. Była to uboga i prosta ludność, żyjąca na terenie trzech obecnych państw Polski, Słowacji i Ukrainy. Ziemie Bojków rozciągały się od Wysokiego Działu w Bieszczadach aż do Doliny Łomnicy w

Gorganach. Na zachodzie graniczyli z Łemkami, a na wschodzie z Hucułami.

Przed II wojną światową Bojkowie stanowili prawie 80% mieszkańców Bieszczadów w ich obecnych granicach. Po 1944 roku zostali przesiedleni do ZSRR lub ulokowani w różnych częściach Polski w ramach Akcji „Wisła”.

Zenon Sołtys przyjechał z rodziną z województwa zachodniopomorskiego, z Białogardu. Odwiedził muzeum w Myczkowie, gdyż jego rodzice pochodzili z tych terenów. Była to już szósta wizyta pana Zenona w Bieszczadach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Światowy Dzień Turystyki w Muzeum Bojków Myczkowie. Można było zjeść smacznego proziaka i ubić masło z domowej śmietany [ZDJĘCIA, W - Nowiny

Wróć na solina.naszemiasto.pl Nasze Miasto