Witamina F co to jest? To warto wiedzieć
Witaminę F zawierają dwa rodzaje tłuszczu– ALA i LA. Są to niezbędne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Są dostarczane do organizmu z zewnątrz. Jak czytamy na zdrowie.wprost.pl odgrywają kluczowe role.
- Są źródłem kalorii,
- Budują strukturę komórki,
- Pomagają we wzroście i rozwoju. ALA odgrywa ważną rolę dla prawidłowego wzrostu, wzroku i rozwoju mózgu,
- Są konwertowane na inne tłuszcze,
- Pomagają w sygnalizacji komórkowej. ALA i LA są wykorzystywane do wytwarzania związków sygnalizacyjnych, które pomagają regulować ciśnienie krwi, krzepnięcie krwi, odpowiedzi układu odpornościowego i inne ważne funkcje organizmu.
Witamina F znalazła zastosowanie w medycynie oraz kosmetologii. Jest dodawana do wielu preparatów przeznaczonych zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Jest nietoksyczna, bezpieczna i łagodna dla wrażliwej skóry dziecka. Witamina F korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów oraz paznokci – redukuje zmiany trądzikowe i inne stany zapalne. Ponadto ja czytamy na stronie zywieniemaznaczenie.pl pomaga utrzymać odpowiedni poziom wody w skórze zapewniając jej elastyczność i odpowiednie nawilżenie.
Witamina F stosowana jest również na dużą skalę w medycynie..
Polecamy
Pokarmy bogate w witaminę F
Witaminy F nie trzeba suplementować, jeśli spożywamy produkty zawierające ALA i LA. Chociaż większość źródeł żywności zazwyczaj zawiera oba, wiele z nich ma wyższy udział jednego tłuszczu niż drugiego. Oto ilości LA w niektórych popularnych źródłach żywności:
- olej sojowy: 7g/15 ml
- oliwa z oliwek: 10 g/15 ml
- olej kukurydziany: 7 g/15 ml
- nasiona słonecznika: 11 g/28 g
- orzechy pekan: 6 g/28 g
- migdały: 3,5 g/28 g.
Wiele produktów bogatych w LA zawiera również ALA, choć w mniejszych ilościach. Jednak szczególnie wysokie proporcje ALA można znaleźć w produktach takich, jak:
- olej lniany: 7 g/15 ml
- nasiona lnu: 6,5 g/28 g
- nasiona chia: 5 g/28 g
- nasiona konopi: 3 g/28 g
- orzechy włoskie: 2,5 g/28 g.
Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak ryby, jaja oraz mięso i produkty mleczne (od krów karmionych trawą) przyczyniają się do wzrostu ilości ALA i LA, ale są głównie bogate w inne rodzaje tłuszczów omega-6 i omega-3.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Polecane oferty

Victoria Vynn
Victoria Vynn Gel Polish Lakier Hybrydowy 018 Cashmere Beige 8ml

Gabriella Salvete
Gabriella Salvete Sunkissed Enamel Lakier Do Paznokci O Dużej ...

Elisium
Silcare Slip Liquid Płyn Do Aplikacji Żelu Na Paznokcie 300ml
Deszczówka zatruta na całej planecie