Historia sushi na warsztatach w Stalowej Woli
Uczniowie dowiedzieli się wiele o historii sushi, jakie obowiązują zasady łączenia składników, uczyli się przygotowania futomaków (grube rolki z minimum czterema składnikami – od ryb i owoców morza po świeże warzywa, które zawinięte są w nori) i hosomaków (jedna z odmian Maki sushi, uzyskiwana poprzez krojenie wałeczków ryżu owiniętych w liście na plasterki o grubości ok. 2-3 cm, mogą one zawierać zarówno owoce morza, jak i ryby, a także warzywa), jak układać sushi na desce przed podaniem, oraz jaka jest kultura jedzenia sushi i maniery obowiązują przy japońskim stole.
Jak zrobić pyszne sushi
Szkolne warsztaty to było nie tylko szkolenie i ćwiczenia jak zrobić pyszne sushi, ale również świetna zabawa i integracja klasy połączona z nauką jedzenia i degustacją. Przygotowane własnoręcznie rolki sushi smakowały wyśmienicie tym bardziej, że w swoim składzie zawierały same zdrowe składniki pełne witamin i wartości odżywczych - ryż, wodorosty nori, paluszki krabowe, mango, awokado, ogórek, serek śmietankowy, banany, płatki migdałów oraz ziarna sezamu.
iPolitycznie - Czy słowa Stefańczuka o Wołyniu to przełom?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?