Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Finał warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży w hali owocowo-warzywnej „Zieleniak” w Stalowej Woli. Zobacz zdjęcia

Zdzisław Surowaniec
Zdzisław Surowaniec
Pan Mariusz zachęca i uczy dzieci przygotowania własnych posiłków
Pan Mariusz zachęca i uczy dzieci przygotowania własnych posiłków Zdzisław Surowaniec
W poniedziałek zakończyła się jesienna edycja trzydziestu pięciu warsztatów kulinarnych dla uczniów szkół podstawowych z terenu Stalowej Woli.

Blogerzy kulinarni z „Zabawa w gotowanie” w Stalowej Woli

Organizatorem tych kuchenno-edukacyjnych spotkań był prezydent Stalowej Woli Lucjusz Nadbereżny. Przez kilka tygodni w hali owocowo-warzywnej „Zieleniak” blogerzy kulinarni z „Zabawa w gotowanie” małżeństwo Ewelina i Mariusz Szkutnikowie edukowali dzieci jak przygotować zdrowe posiłki. Młodzi kucharze mogli spróbować swoich sił w przyrządzaniu zielonego „Napoju Shreka” ze szpinakiem, czy pieczeniu pancakes na bazie dyni z syropem aloesowym.  

– Od samego początku założenia nowej hali warzywno-owocowej były takie, że oprócz działań gospodarczych dla sprzedaży zdrowej żywności, będzie to również miejsce edukacji i promocji zdrowej żywności – powiedział Prezydent Miasta Stalowej Woli Lucjusz Nadbereżny.

- Inspirowaliśmy się przykładami wielkich metropolii, chociażby Nowego Jorku, gdzie na zielonym targu organizowane są cykliczne zajęcia z dziećmi i młodzieżą właśnie w tym temacie. Dzisiaj dużym problemem staje się kwestia wytłumaczenia dzieciom skąd pochodzi zdrowa żywność i jaki jest cykl pracy rolnika. To miejsce „Zieleniak” ma propagować zdrowy styl życia, ma pokazywać młodym mieszkańcom Stalowej Woli jak dokonywać zdrowych zakupów. Te wszystkie pyszne dania przygotowane przez dzieci i edukatorów kulinarnych są tego najlepszym przykładem.

Warsztaty kulinarne w "Zieleniaku"

Warsztaty kulinarne dla dzieci wpisują się w cykl wydarzeń kulinarnych w stalowowolskim "Zieleniaku" zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Edukatorzy kulinarni przyrządzali już dania podczas spotkań zimowych, wiosennych, letnich oraz jesiennych. Będą następne spotkania przy kuchni, nowe lekcje o zdrowej żywności i zaskakujące przepisy, które można wykorzystać w swoim domu. Kolejne warsztaty kulinarne w "Zieleniaku" planowane są w styczniu. 

Lokalni edukatorzy kulinarni, blogerzy z „Zabawa w gotowanie” czyli małżeństwo Szkutników z Zarzecza w powiecie niżańskim, tworzą wykwintne, a zarazem nieskomplikowane dania, które można zastosować w każdej domowej kuchni. I to bez gotowania, co zaoszczędzi energię.

Ewelina i Mariusz Szkutnikowie to małżeństwo, które od wielu lat słynie z zamiłowania do gotowania, a zwłaszcza z propagowania smacznych, zdrowych i ciekawych dań. W Zarzeczu mają Osadę Marianów, gdzie można spędzić czas na łonie natury, zorganizować urodziny dla dzieci, warsztaty, integracje klasowe.

Wspólna zabawa w gotowanie

Małżonkowie prowadzą własny blog kulinarny „Zabawa w gotowanie”, na którym zdradzają sekrety przyrządzania wyśmienitych i zdrowych rodzimych i zagranicznych potraw. Swoją przygodę z gotowaniem traktują jako pasję, a inspiracje czerpią od najwybitniejszych kucharzy znanych z telewizyjnych programów typu MasterChef. Na blogu czytamy: „Zabawa w gotowanie” to połączenie naszej pracy i pasji, którą dzielimy się z dzieciakami podczas wspólnej zabawy w gotowanie! Poprzez zajęcia kulinarne pragniemy zaszczepić w dzieciach pasję do gotowania, ale pokazać im także, że może to być wspaniała przygoda.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stalowawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto