Historia sushi na warsztatach w Stalowej Woli
Uczniowie dowiedzieli się wiele o historii sushi, jakie obowiązują zasady łączenia składników, uczyli się przygotowania futomaków (grube rolki z minimum czterema składnikami – od ryb i owoców morza po świeże warzywa, które zawinięte są w nori) i hosomaków (jedna z odmian Maki sushi, uzyskiwana poprzez krojenie wałeczków ryżu owiniętych w liście na plasterki o grubości ok. 2-3 cm, mogą one zawierać zarówno owoce morza, jak i ryby, a także warzywa), jak układać sushi na desce przed podaniem, oraz jaka jest kultura jedzenia sushi i maniery obowiązują przy japońskim stole.
Jak zrobić pyszne sushi
Szkolne warsztaty to było nie tylko szkolenie i ćwiczenia jak zrobić pyszne sushi, ale również świetna zabawa i integracja klasy połączona z nauką jedzenia i degustacją. Przygotowane własnoręcznie rolki sushi smakowały wyśmienicie tym bardziej, że w swoim składzie zawierały same zdrowe składniki pełne witamin i wartości odżywczych - ryż, wodorosty nori, paluszki krabowe, mango, awokado, ogórek, serek śmietankowy, banany, płatki migdałów oraz ziarna sezamu.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?