Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Stalowej Woli?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska robiona jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces ten trwa od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia używa się wody, mąki, niewielkiej ilości drożdży. Formowanie placków polega na tym, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, które możemy na niej spotkać to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Stalowej Woli. Wart uwagi jest fakt, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Puszysty, wyrośnięty placek to pizza sycylijska. Na początku był to posiłek spożywany głównie przez robotników. Na ogół nie zawiera sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Dodatkami do niej są: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Sprawdź w katalogu firm, które pizzerie w Stalowej Woli ją serwują.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Stalowej Woli, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Stalowej Woli
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Zdrowa pizza - pomysły na fit składniki
Mimo to, że pizza to bardzo popularne i smaczne danie, nie każdy może ją jeść ze względu na wysoką kaloryczność. Możesz samodzielnie wykonać zdrowszą wersję pizzy w domu używając następujących zamienników:
- zamiast mąki możesz użyć np. płatków owsianych, kalafiora, cukinii lub bakłażana
- wybieraj chude rodzaje mięsa
- zadbaj o to, by na twojej pizzy pojawił się ser z jak najmniejszą ilością tłuszczu
Fit pizza z dodatkiem płatków owsianych
Składniki na ciasto:
- jajka
- 12 łyżek otrąb owsianych
- 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- 10 plasterków chudej szynki
- szklanka przecieru pomidorowego
- szczypta soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka przyprawy do pizzy
- duża cebula
- ząbki czosnku
- 6 pieczarek
- pomidor
Sposób przygotowania:
- jajka dokładnie wymieszaj z serkiem, solą i proszkiem
- dodaj otręby i wymieszaj
- odstaw na 15 minut, aby ciasto zgęstniało
- wylej do wyłożonej papierem formy (bez tłuszczu) i piecz 15 minut w temp. 200° C
- cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę
- podduś w łyżce wody, następnie dodaj przecier, sól, paprykę i zioła i duś kilka minut
- posmaruj ciasto przecierem, ułóż na wierzchu plasterki szynki, pomidor i pokrojone pieczarki
- zapiekaj pizzę jeszcze 10 minut
Pizza z burratą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?