Kuchnia przygotowuje ponad 1100 posiłków dziennie dla swoich uczniów, a także uczniów „dwójki”, „siódemki” i „dziewiątki”. Do końca remontu kuchni także dla Przedszkola numer 15.
– Samorząd nie będzie oszczędzał na zdrowiu dzieci. Pełnowartościowe posiłki przygotowywane będą tu na najwyższej jakości sprzęcie – mówił Stanisław Sobieraj przewodniczący Rady Miejskiej.
O przygotowaniu szkół do przyjęcia uczniów w nowej rzeczywistości epidemicznej i warunkach funkcjonowania placówek, a także wykonanych remontach w szkołach opowiadała Renata Knap zastępca prezydenta. Za rozwiązanie problemu ze szkolną stołówką podziękował władzom miasta dyrektor szkoły Marek Kopera.
W ramach zadania wykonany został remont kuchni oraz jadalni, odnowienie pomieszczeń przyległych - obieralni, węzła sanitarnego, magazynów, pomieszczeń dezynfekcji jaj oraz prace remontowe węzła cieplnego, wentylatorni.
– Modernizacja tej kuchni to nie tylko wyposażenie, ale przede wszystkim ta część budowlana, konstrukcyjna, instalacyjna, nowa wentylatornia, centrale z odzyskiem ciepła. To są naprawdę drogie rzeczy, a jednocześnie zapewniają to, żeby ten piękny zapach gotowanych posiłków nie wędrował po całej szkole, tylko był w odpowiedni sposób odprowadzany. Dzięki tym instalacjom konstrukcja budynku będzie już bezpieczna. Inwestycja będzie służyć kolejnym pokoleniom naszych uczniów – mówił prezydent Lucjusz Nadbereżny.
Zakres prac sanitarnych obejmował przebudowę wewnętrznej instalacji kanalizacji sanitarnej, wewnętrznej instalacji wody zimnej, ciepłej i cyrkulacji, modernizację wentylacji mechanicznej z chłodzeniem (klimatyzacja), przebudowę części instalacji centralnego ogrzewania oraz instalacji gazowej, a także zewnętrznej instalacji kanalizacji sanitarnej. Zmieniona została też instalacja kanalizacji technologicznej wraz z przebudową separatora tłuszczu. W kuchni i obieralni pojawiły się nowe zlewy gastronomiczne, baseny z bateriami, młynki do odpadków, okapy kuchenne.
Zakupione zostało nowe wyposażenie jak dwa piece konwekcyjno-parowe z wózkiem, 100 pojemników gastronomicznych, termoporty, zamrażarka skrzyniowa, mieszarka do mięsa, szafy chłodnicze, kuchnia elektryczna, naświetlacz bakteriobójczy do jaj, pralka i suszarka, maszyna czyszcząca akumulatorowa do podłóg, specjalne stoły, regały, wózki transportowe, taborety z palnikiem gazowym, czy waga magazynowa.
Także stołówka, gdzie będą wydawane posiłki została przystosowana do wymogów sanitarnych. Przy stoliku może siedzieć tylko dwóch uczniów, a grupy na obiad będą przychodzić zgodnie z ustalonym harmonogramem.
Całość prac remontowych wraz z aneksem i całym pionem łazienek to koszt nieco ponad 2,3 mln zł. Zakup wyposażenia natomiast wyniósł około 400 tysięcy złotych.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?