Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Finał warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży w hali owocowo-warzywnej „Zieleniak” w Stalowej Woli. Zobacz zdjęcia

Zdzisław Surowaniec
Zdzisław Surowaniec
Pan Mariusz zachęca i uczy dzieci przygotowania własnych posiłków
Pan Mariusz zachęca i uczy dzieci przygotowania własnych posiłków Zdzisław Surowaniec
W poniedziałek zakończyła się jesienna edycja trzydziestu pięciu warsztatów kulinarnych dla uczniów szkół podstawowych z terenu Stalowej Woli.

Blogerzy kulinarni z „Zabawa w gotowanie” w Stalowej Woli

Organizatorem tych kuchenno-edukacyjnych spotkań był prezydent Stalowej Woli Lucjusz Nadbereżny. Przez kilka tygodni w hali owocowo-warzywnej „Zieleniak” blogerzy kulinarni z „Zabawa w gotowanie” małżeństwo Ewelina i Mariusz Szkutnikowie edukowali dzieci jak przygotować zdrowe posiłki. Młodzi kucharze mogli spróbować swoich sił w przyrządzaniu zielonego „Napoju Shreka” ze szpinakiem, czy pieczeniu pancakes na bazie dyni z syropem aloesowym.  

– Od samego początku założenia nowej hali warzywno-owocowej były takie, że oprócz działań gospodarczych dla sprzedaży zdrowej żywności, będzie to również miejsce edukacji i promocji zdrowej żywności – powiedział Prezydent Miasta Stalowej Woli Lucjusz Nadbereżny.

- Inspirowaliśmy się przykładami wielkich metropolii, chociażby Nowego Jorku, gdzie na zielonym targu organizowane są cykliczne zajęcia z dziećmi i młodzieżą właśnie w tym temacie. Dzisiaj dużym problemem staje się kwestia wytłumaczenia dzieciom skąd pochodzi zdrowa żywność i jaki jest cykl pracy rolnika. To miejsce „Zieleniak” ma propagować zdrowy styl życia, ma pokazywać młodym mieszkańcom Stalowej Woli jak dokonywać zdrowych zakupów. Te wszystkie pyszne dania przygotowane przez dzieci i edukatorów kulinarnych są tego najlepszym przykładem.

Warsztaty kulinarne w "Zieleniaku"

Warsztaty kulinarne dla dzieci wpisują się w cykl wydarzeń kulinarnych w stalowowolskim "Zieleniaku" zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Edukatorzy kulinarni przyrządzali już dania podczas spotkań zimowych, wiosennych, letnich oraz jesiennych. Będą następne spotkania przy kuchni, nowe lekcje o zdrowej żywności i zaskakujące przepisy, które można wykorzystać w swoim domu. Kolejne warsztaty kulinarne w "Zieleniaku" planowane są w styczniu. 

Lokalni edukatorzy kulinarni, blogerzy z „Zabawa w gotowanie” czyli małżeństwo Szkutników z Zarzecza w powiecie niżańskim, tworzą wykwintne, a zarazem nieskomplikowane dania, które można zastosować w każdej domowej kuchni. I to bez gotowania, co zaoszczędzi energię.

Ewelina i Mariusz Szkutnikowie to małżeństwo, które od wielu lat słynie z zamiłowania do gotowania, a zwłaszcza z propagowania smacznych, zdrowych i ciekawych dań. W Zarzeczu mają Osadę Marianów, gdzie można spędzić czas na łonie natury, zorganizować urodziny dla dzieci, warsztaty, integracje klasowe.

Wspólna zabawa w gotowanie

Małżonkowie prowadzą własny blog kulinarny „Zabawa w gotowanie”, na którym zdradzają sekrety przyrządzania wyśmienitych i zdrowych rodzimych i zagranicznych potraw. Swoją przygodę z gotowaniem traktują jako pasję, a inspiracje czerpią od najwybitniejszych kucharzy znanych z telewizyjnych programów typu MasterChef. Na blogu czytamy: „Zabawa w gotowanie” to połączenie naszej pracy i pasji, którą dzielimy się z dzieciakami podczas wspólnej zabawy w gotowanie! Poprzez zajęcia kulinarne pragniemy zaszczepić w dzieciach pasję do gotowania, ale pokazać im także, że może to być wspaniała przygoda.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stalowawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto