Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lasowiacki Festiwal Pierogów w Stalowej Woli. Znany kucharz Karol Okrasa przyrządzał lasowiackie przysmaki. Zobacz zdjęcia

Zdzisław Surowaniec
Zdzisław Surowaniec
Znany z telewizyjnych programów kucharz Karol Okrasa gotował w Stalowej Woli lasowiackie przysmaki
Znany z telewizyjnych programów kucharz Karol Okrasa gotował w Stalowej Woli lasowiackie przysmaki Zdzisław Surowaniec
W niedzielę, 16 lipca na Placu Piłsudskiego po raz czwarty zagościł Lasowiacki Festiwal Pierogów w towarzystwie, świetnie odebranego w ubiegłym roku, II Lasowiackiego Festiwalu Rzemiosła.

Szeroki wybór pierogów

Na festiwalową publiczność czekało 50 stoisk oferujących szeroki wybór pierogów, a także innych regionalnych kulinariów. Dla licznie reprezentowanych podczas kiermaszu Kół Gospodyń Wiejskich, tradycyjnie już, przygotowano konkurs na najsmaczniejsze pierogi, w którym na zwycięzców czekają trofea w postaci „Złotych Mis” oraz nagrody pieniężne.

W kategorii Koła Gospodyń Wiejskich była do podziału pula 3 000 zł, zaś dla przedsiębiorców kolejno: I miejsce – 2000 złotych , II miejsce – 1500 złotych, III miejsce – 500 złotych . Motywem przewodnim tegorocznego konkursu jest kasza.

Karol Okrasa na festiwalu pierogów w Stalowej Woli

Aby urozmaicić nieco program i dodać mu pikanterii na tarasie Miejskiego Domu Kultury gotował dla publiczności przysmaki inspirowane kuchnią lasowiacką sam mistrz – Karol Okrasa. Przygotował sałatkę z kaszy z wędzoną w spalonym sianie rybą oraz kopytka.

Lasowiacki Festiwal Rzemiosła zgromadzi natomiast przedstawicieli wielu unikatowych i odchodzących powoli w niepamięć zawodów. Odbędą się pokazy i warsztaty między innymi: kowalstwa, garncarstwa, bednarstwa, tkactwa, szkutnictwa, zabawkarstwa, plecionkarstwa, słomkarstwa, hafciarstwa, zielarstwa, a nawet z zakresu hutnictwa szkła. Na kiermaszu wytworów rzemieślniczych i rękodzielniczych nabyć będzie można niepowtarzalne ozdoby i pamiątki od lokalnych twórców.

Po raz drugi wręczona została też „Zasobno Kaleta”, czyli honorowa nagroda dla Lasowiackiej Firmy Roku.

Zobacz zdjęcia z festiwalu pierogów w Stalowej Woli

Podmioty gospodarcze / restauratorzy

W kategorii podmioty gospodarcze/restauratorzy (8 pomiotów) I miejsce Restauracja „Nóż a widelec” nagroda 2 tysiące złotych za pierogi z kaszą jęczmienną, mięsem i grzybami; II miejsce Restauracja „Kultowo” nagroda 1,5 tysiąca złotych za pierogi z kasza gryczaną niepaloną, serem feta i grzybami; III miejsce Zakład „Matthias” nagroda 500 złotych za pierogi z cielęciną, kaszą gryczana białą i smardzami.

Wyróżnienie Bar Karczma Biesiadna za pierogi z kaszą jęczmienną i kurkami; Fundacja Uniwersytecka Mensa za pierogi z kasza gryczaną, twarogiem o boczkiem.

W kategorii Koła Gospodyń Wiejskich (39 podmiotów), I miejsce „Charzewiczanki” za piegi z kaszą jęczmienną; II miejsce Lipa za pierogi z kaszą gryczaną, bazylią, chili i serem białym: III miejsce „Kłyżowianki” za pierogi z kaszą gryczaną i dziczyzną oraz „Szwedowianki” za pierogi z grzybami, kaszą i omastą”.

Wyróżnienie KGW w Dąbrowie za pierogi czekoladowe z kaszą jaglaną, białym serem i sosem waniliowym; „Przyszowianki” za pierogi z kaszą jaglaną, cebulą, grzybami, parmezanem, szałwią i bryndzą; KGW Żabno za piegi z kaszą gryczaną, młodą cebulą i grzybami leśnymi.

Nagroda „Zasobno Kaleta” dla Meble Wróbel produkujący łóżka dla dzieci i młodzieży

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stalowawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto