Spis treści
Gdzie możesz zjeść lody w Stalowej Woli?
Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Stalowej Woli
Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Stalowej Woli? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Jakie lody oferują lodziarnie w Stalowej Woli?
- Lody włoskie
Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż innych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy poprosić o polewę w różnych smakach.
- Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki
Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego względu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.
- Lody wegańskie
Różnią się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie mleka i śmietany. To najczęściej sorbety lub lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i z pewnością zdrowe.
To warto wiedzieć
Początki lodów. Pierwsza lodziarnia we Francji
Pierwsze informacje o deserach zrobionych z owoców, mleka i lodu pochodzą ze starożytnych Chin. Lodami zajadali się również nieliczni obywatele, zamieszkujący starożytny Rzym i Grecję. Ponieważ zachodziła konieczność transportu lodu z gór był to posiłek unikatowy w formie współczesnego sorbetu.
W Renesansie włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie umieszczony w naczyniu z lodem i solą zmrozi się on i w ten sposób powstaną lody. Pierwsza lodziarnia o nazwie Cafe Procope została otwarta w 1686 roku we Francji.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?