Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lasowiacki Festiwal Pierogów w Stalowej Woli w niedzielę 17 lipca. Jakub Kuroń da pokaz kulinarny z degustacją

Zdzisław Surowaniec
Zdzisław Surowaniec
Tak było w 2017 roku podczas Lasowiackiego Festiwalu Pierogów, podobnie będzie teraz
Tak było w 2017 roku podczas Lasowiackiego Festiwalu Pierogów, podobnie będzie teraz Zdzisław Surowaniec
Lasowiacki Festiwal Pierogów w niedzielę, 17 lipca zagości na Placu Piłsudskiego w Stalowej Woli. Jakub Kuroń da pokaz kulinarny z degustacją.

Około 50 stoisk z pierogami i innymi lasowiackimi przysmakami zaprosi smakoszy do degustacji. Emocji dostarczy konkurs
na najsmaczniejsze pierogi, w którym na zwycięzców czekają trofea w postaci „Złotych Mis” oraz nagrody finansowe.

W tym roku uczestnicy konkursu otrzymali konkretne zadanie: przygotować dla jury pierogi, których głównym składnikiem będzie kapusta. Tak jasno określony temat wyzwoli kulinarną kreatywność, a równocześnie sprecyzuje kryteria oceny dokonywanej przez jury. Podczas kiermaszu, którego dobrodziejstw kulinarnych zasmakuje festiwalowa publiczność, nie obowiązuje już wymóg zastosowania kapusty. Można również proponować wszelkie inne charakterystyczne lasowiackie przysmaki.

Aby nie było zbyt monotonnie, Jakub Kuroń podczas swojego pokazu przygotuje prażoną kapustę z młodymi warzywami i sosem z fermentowanej soi. Oczywiście danie poddane zostanie powszechnej degustacji.

Trzeciej edycji towarzyszyć będzie nowe wydarzenie – Lasowiacki Festiwal Rzemiosła, w którym wezmą udział przedstawiciele różnych zawodów: tych, które już odeszły lub właśnie odchodzą w niepamięć, jak kowalstwo, garncarstwo, plecionkarstwo, bibułkarstwo czy hafciarstwo, ale też i tych, zwłaszcza z branży spożywczej, które prężnie rozwijają się wykorzystując ogromne zainteresowanie produktami naturalnymi, wytwarzanymi metodami tradycyjnymi.

Po raz pierwszy zostanie wręczona „Zasobno Kaleta”, czyli nagroda dla Lasowiackiej Firmy Roku. W tym roku będzie to nagroda honorowa, a w przyszłości o jej przyznaniu zadecyduje kapituła.

Lasowiacy to lud bardzo praktyczny i kreatywny. Wytwarzali drobne narzędzia, naprawiali te zakupione na jarmarkach. W kwestii produkcji żywności byli właściwie samowystarczalni. Będzie się można o tym przekonać właśnie podczas Lasowiackiego Festiwalu Rzemiosła przygotowywanego przez stalowowolski MDK we współpracy z Klastrem Lasowiackim.

Program Lasowiackiego Festiwalu Pierogów

Godzina 15 – rozpoczęcie III Lasowiackiego Festiwalu Pierogów i kiermaszu oraz Lasowiackiego Festiwalu Rzemiosła;
Godzina 15.10 – występ Orkiestry Dętej MDK pod kier. Mieczysława Parucha i Radosława Palucha. Godzina
Godzina 16 – Jakub Kuroń – pokaz kulinarny wraz z degustacją.
Od godziny 17 - występy zespołów, kapel, chórów, ogłoszenie wyników konkursów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stalowawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto