MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka. Wypróbuj prosty, sprawdzony przepis na wyśmienitą tartę z rabarbarem

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Tarta z rabarbarem i bezą to pyszne ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem
Tarta z rabarbarem i bezą to pyszne ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem Jaromir Klein
Delikatne, kruche ciasto, słodki rabarbar i pyszna beza to idealne połączenie na deser. Tarta z rabarbarem i bezą z mojego przepisu to mój ulubiony, sezonowy wypiek. Żadne inne ciasto z rabarbarem go nie przebije! Polecam ci zachwycającą tartę, które obłędnie smakuje i pięknie wygląda.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszną tartę z rabarbarem i bezą. Bardzo lubię różnego typu ciasta z rabarbarem, ale ten wypiek jest zdecydowanie moim ulubionym. To delikatne kruche ciasto, słodka, lekko kwaskowata masa rabarbarowa i pyszna, chrupiąca beza. Tarta z rabarbarem i bezą nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda. Zawsze robi ogromne wrażenie na moich gościach i chyba nie muszę dodawać, że znika do ostatniego okruszka. Przygotowanie tarty składa się z trzech, prostych etapów. Najpierw robimy kruche ciasto, potem masę z rabarbarem, a na koniec bezę. Wszystko pieczemy już razem. Trzy etapy mogą się wydawać trudne, ale zapewniam cię, że tak nie jest. Na pewno sobie z nimi poradzisz. Przygotowanie tarty z rabarbarem i bezą to czysta przyjemność, nie wspominając już o jej jedzeniu.

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą – prosty, sprawdzony przepis

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Porcja: forma do tarty o średnicy 26 cm

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • kostka zimnego masła,

  • 4 jajka,

  • 4 łyżki cukru,

  • szczypta soli,

  • 0,5 kg rabarbaru,

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 5 łyżek konfitury rabarbarowej lub truskawkowej.

Jak zrobić tartę z rabarbarem i bezą?

  1. Najpierw oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka będą nam potrzebne do zrobienia kruchego ciasta, a białka do bezy.

  2. Na stolnicę wysypałam mąkę pszenną, dodałam pokrojone zimne masło i zaczęłam „mieszać” nożem. Następnie dodałam żółtka, łyżkę cukru i szczyptę soli. Szybko zagniotłam ciasto, uformowałam je w kulę i włożyłam na pół godziny do lodówki.

  3. Przygotowałam rabarbar do tarty. Pokroiłam go na małe kawałki, wrzuciłam do miski, dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej, konfiturę i wymieszałam całość.

  4. Z lodówki wyjęłam ciasto, wylepiłam nim formę do tarty, ponakłuwałam widelcem i piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  5. W naczyniu miksera umieściłam białka i zaczęłam je ubijać na pianę. Stopniowo dodawałam resztę cukru. Pod koniec dodałam resztę mąki ziemniaczanej. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

  6. Na podpieczony spód wyłożyłam masą rabarbarową, a na to pianę z białek.

  7. Wstawiłam tartę do piekarnika i piekłam 20 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 60 stopni i trzymałam tartę w piekarniku kolejne 20 minut aż beza się wysuszyła.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka. Wypróbuj prosty, sprawdzony przepis na wyśmienitą tartę z rabarbarem - Strona Kuchni

Wróć na stalowawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto